22 november, 2012

Hyra eller köpa?

Att köpa häst är inte alltid lätt, man kanske hittar någon som man klickar med men som sedan visar sig vara skadad eller så hittar man friska hästar men ingen som passar. Är det ens första häst är det mycket man behöver tänka på som man kanske inte alltid ser innan köpet.
Det man behöver är
  • En fast inkomst
  • En stallplatts
  • En buffert ifall hästen gör illa sig
  • Pengar till utrustning och andra nödvändigheter
  • Tid
  • Letat upp en försäkring som känns bra, om du inte tar över den som hästen redan har
Sedan finns det ju mer saker som behövs och som man behöver lägga pengarna på men vi kan börja med det här.
Jag tycker nog att man alltid ska ha med sig någon kunnig mäniska, man kan be sin tränare eller ridlärare följa med för dom vet ju hur du är i ridningen och förhoppningsvis så kan denna hjälpa och komma med bra tips och förslag/åsikter.
Sedan så tycker jag att, om det finns möjlighet, man ska provrida ett flertal gånger och(om ägaren går med på det) ha hästen på prov. Det är inte många som lånar ut sina hästar på prov för det finns ju en risk att hästen går sönder när den är borta men jag tycker i alla fall att man som hästköpare bör fråga om den möjligheten finns.
Sedan om man känner att man inte riktigt har tid/lust att ha en häst på sommaren så finns det ju alltid folk som hyr ut sina hästar under den mörka tiden på året, tex Grällsta är ett sådant ställe.

Det är mycket att tänka på när man ska köpa häst och det här är bara en pytte pytte liten del av det hela men om det har fått igång tankarna på er som drömmer om egen häst så är jag nöjd ;) Om du ex kanske behöver övertala dina föräldrar så sätt dig ner och räkna på hur mycket det skulle kosta i månaden/på ett år och även börja spara så att du själv har råd att betala en del av hästen och/eller en buffert om den blir sjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar